Finance

Investicija denarja – 7 top idej, kam vložiti denar

Eden izmed najboljših načinov za zagotovitev finančne prihodnosti je vlaganje in eden od najboljših načinov vlaganja je dolgoročno vlaganje. Ob vzponih in padcih, ki so se zgodili med pandemijo COVID-19, je bilo v letu 2021 morda mamljivo loviti hitre donose. V Sloveniji je najbolj priljubljen način investiranja, investiranje v nepremičnine, ki pa na dolgi rok pogosto nimajo tako dobrih donosov kot večina misli. Zato tokrat predstavljamo ideje, kam še lahko investirate denar in poskrbite za svojo finančno varnost na dolgi rok.

1. Hitro rastoče delnice

Hitro rastoče delnice so zaradi svoje hitre rasti zelo priljubljene. Obljubljajo visoko rast in s tem visoke donose naložb. Rastoče delnice so pogosto tehnološka podjetja, vendar to ni nujno. Na splošno ves dobiček vložijo nazaj v podjetje, zato redko izplačujejo dividende, vsaj dokler se njihova rast ne upočasni.

Rastoče delnice so lahko tvegane, saj vlagatelji pogosto plačajo veliko za delnico glede na dobiček podjetja. Ko nastopi medvedji trg ali recesija, lahko te delnice zelo hitro izgubijo veliko vrednosti. Zdi se, kot da njihova nenadna priljubljenost v trenutku izgine. Vendar pa so delnice z rastjo v daljšem časovnem obdobju med najuspešnejšimi delnicami.

2. Dividendne delnice

Medtem ko so hitro rastoče delnice športni avtomobili v svetu delnic, so dividendne delnice družinski enoprostorci – dosegajo lahko solidne donose, je njihova glavna atrakcija, da vlagateljem izplačajo del dobička v obliki dividend.

Mnoge delnice ponujajo dividende, vendar jih običajno najdemo med starejšimi, zrelejšimi podjetji, ki imajo razvit poslovni model, ki z veliko mero gotovosti prinaša denar. Dividendne delnice so priljubljene med starejšimi vlagatelji, ker prinašajo redni dohodek, najboljše delnice pa sčasoma povečujejo dividende, tako da lahko zaslužite več kot s fiksnim izplačilom iz obveznice.

3. Zlato

Priporočam, da v zlato vložite približno 10 % svojega premoženja. Razlog za posedovanje zlata je v tem, da deluje kot zavarovalna polica.

Če se trg sesuje in vse druge delnice propadejo, bi moralo zlato slediti zgodovinskim trendom in se dvigniti ali vsaj obdržati večino svoje vrednosti. Zlato je odličen način za zaščito pred izgubo vsega v negotovih časih.

4. Obveznice

Obveznica je pravzaprav naložba v dolg podjetja ali vlade. Imetnik obveznice zasluži stopnjo donosa z obrestovanjem tega dolga za vnaprej določen čas, na primer 10 ali 20 let. Ker so pogoji navedeni ob nakupu, so vrednosti obveznic na splošno manj tvegane kot delnice, vendar imajo skromnejše donose.

Običajno velja, da imajo delnice večji potencial za donosnost v daljšem časovnem obdobju, vendar je to povezano s ceno nestanovitnosti – možnostjo, da naložba izgubi vrednost, zlasti kratkoročno. Obveznice pogosto veljajo za varnejšo in stabilnejšo naložbo, ki je lahko primernejša za vlagatelje, ki jim nihanja na delniškem trgu niso tako všeč.

5. Vzajemni skladi

Neposredno vlaganje v delnice ni edina možnost, ki je vlagateljem na voljo. Vzajemni skladi lahko načini vlaganja v delniški trg. Vzajemni skladi so skladi, ki delujejo kot košarice, v katerih so zbrane različne vrste naložb, kot so npr. delnice, obveznice in nepremičnine. Vzajemni skladi omogočajo hiter in enostavne način, da razpršimo svoje premoženje in so zato odličen način, da je naša investicija nekoliko bolj varna kot recimo investicija v posamezni delnico.

Pri vzajemnih skladih moramo biti pozorni na različne stroške, ki nam lahko pojedo lep del dobička.

6. ETF skladi

Skladi, s katerimi se trguje na borzi (oziroma ETF skladi), vlagateljem omogočajo nakup zbirke delnic ali drugih sredstev v enem samem skladu z (običajno) nizkimi stroški, z njimi pa se trguje na borzi kot z delnicami. Skladi ETF so v zadnjem desetletju postali zelo priljubljeni. ETF skladi so na nek način zelo podobni vzajemnim skladom, saj pri obeh kupimo košarico delnic naložb, vendar je razlika v tem, da so ETF skladi pasivni (samo sledijo določenemu indeksu, delnicam iz določene industrije, določenega sektorja ali določene države). Ker z njimi nihče aktivno ne upravlja, imajo običajno nižje stroške kot vzajemni skladi. Vzajemne sklade pa nekdo aktivno upravlja (določa katere delnice bodo del sklada), zaradi aktivnega upravljanja pa so stroški višji. Vzajemni skladi naj bi imeli zaradi aktivnega upravljanja višje donose, a v praksi pogosto temu ni tako.

7. Kriptovalute

Kriptovalute so vrsta digitalne elektronske valute. Priljubljene so postale v zadnjem desetletju, pri čemer je Bitcoin vodilna kriptovaluta. Kriptovalute so zlasti v zadnjih nekaj letih postale vroča investicija zaradi vrtoglavih donosov. Na voljo je tisoče kriptovalut, poleg Bitcoina pa med večje (in praviloma nekoliko bolj stabilne spadajo še Etherium, Tether in Cardano.

Izmed vseh idej za investiranje na tem seznamu so kriptovalue bile v zadnjem času najbolj donosne, a hkrati tudi najbolj nepredvidljive in volatilne.